Bezoeken

Ontdek

Thermenmuseum

Het oudste gebouw van Nederland is een Romeins badhuis. In het Thermenmuseum bewonder je de indrukwekkende resten hiervan. De fundamenten verklappen hoe zo’n badhuis er precies uitzag. Er zijn zelfs resten van mozaïekvloeren waar Romeinse voeten over liepen. Naast deze ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’ bezoek je ook een 3D-lichtvoorstelling en exposities over Romeinse badrituelen en het rijke Romeinse erfgoed in Zuid-Limburg.

Bezoek de website
Ontdek

De Vondst

Pal tegenover het Thermenmuseum verandert De Vondst, hét centrum voor archeologie in Limburg, in een echte oudheidkundige hotspot. De Vondst herbergt een indrukwekkend archief met archeologische vondsten, een restauratieatelier en je bent er gewoon welkom! Loop binnen en ontdek de (gratis) tentoonstellingen, rondleidingen en kijk mee over de schouder van een restaurateur.

Bezoek de website
Beleef

Romeinse pluktuin

Op het binnenplein achter De Vondst ligt een Romeinse pluktuin, een groene oase in het Romeins Kwartier Heerlen. Een plek waar bezoekers, bewoners en ondernemers kunnen ontspannen en ontmoeten. Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen hier tuinieren, maar ook kleinschalige activiteiten zijn hier mogelijk. Én het is natuurlijk een heerlijke lunchplek. De beplanting bestaat voornamelijk uit groenten en kruiden die de Romeinen mee hebben gebracht naar West-Europa.

Ontspan

Luciushof

Dit oude klooster is vernoemd naar de allereerste Heerlenaar die we bij naam kennen: de inheemse Romein Lucius Ferenius. Hij was pottenbakker in Coriovallum. Onder het huidige klooster liggen de resten van zijn woning en atelier. Zonder dat het de bedoeling was, liet hij een archeologisch pronkstuk achter: een kruik met het opschrift ‘Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik ge¬maakt’. In de tuin van de Luciushof bewonder je een replica van de kruik, het origineel staat in het Thermenmuseum. Je kunt hier ook heerlijk lunchen of de verstilde kapel bezoeken.

Bezoek de website
Ontspan

Tempsplein

Op dit mooie plein bevind je je bij de poort van Coriovallum. Onlangs is hier een onderdeel van een laat-Romeins verdedigingswerk blootgelegd, op het Tempsplein lag de ingang. Het Tempsplein is de vindplaats van meerdere pottenbakkersovens. Het is hier zelfs gelukt om een complete pottenbakkersoven uit de grond te halen. Die staat nu in het Thermenmuseum.

Street art

Murals Romeins Kwartier

Het beroemde Spaanse kunstenaarsduo Pichi & Avo schilderden hier, op de gevel van Quatro Cinema, een spectaculaire binnenkomer voor het Romeins Kwartier. Hun werk staat bekend om het verweven van moderne graffiti met beelden uit de klassieke oudheid: kon het toepasselijker voor Heerlen?

In 2020 zijn hier de filmische werken van kunstenaars James Jetlag en Yasja Ligtelijn bijgekomen. In de nieuwe muurschilderingen aan de zijkant van Quatro Cinema wordt het Romeinse verleden van Heerlen gecombineerd met de filmgeschiedenis.

Meer informatie
Bekijk

Romeinse kelder

Tegenover het Romeinse badhuis stonden huizen en van één huis is de kelder nog intact. Er staat nu een nieuw huis op, maar de Romeinse kelder kun je vanuit de straat bewonderen. Direct aan het begin van de Coriovallumstraat (bij nr.17) ontdek je een venstertje in het natuursteen in de gevel. Kijk hier maar eens doorheen. In het hoekpand (makelaarskantoor) kun je de kelder ook zien door het glas in de vloer.

Meer informatie
Ontdek

Via Belgica

Eén van die Romeinse wegen die door Coriovallum liep, was de Via Belgica. Die liep van het Franse Boulogne-sur-Mer tot aan Keulen in Duitsland en dwars door het huidige Zuid-Limburg. De weg bracht Romeinse kennis, kunde en weelde naar dit gebied. Dat rijke erfgoed kun je nog steeds zien en beleven. Het bankje voor de Vondst is hier een symbolisch onderdeel van.

Bezoek de website
Bekijk

Spitsgracht

Gewoon een groene kuil naast het Thermenmuseum? Mooi niet! Het is een Romeinse spitsgracht. Zo rond 300 na Christus ontstond er onrust in het Romeinse Rijk en wierpen de nederzettingen verdedigingswerken op. Hier doorheen breken was geen makkie. Met de grond uit de gracht werd een aarden wal opgeworpen, dan volgde de diepe gracht en als laatste een muur van spitse, houten palen met daarachter de militairen…

Bekijk

Coriovallumzuil

Best bescheiden staat deze marmeren zuil erbij, maar dit is wel dé plek waar Heerlen is ontstaan! De zuil geeft de locatie aan waar twee Romeinse snelwegen kruisten. Hieromheen ontstond de Romeinse nederzetting Coriovallum, het latere Heerlen. De plaatsnamen op de zuil liggen aan de wegen die vertrokken vanuit Coriovallum: het was een plek van verbinding.

Bekijk

Keizerlijke vondst

In Heerlen zijn veel Romeinse vondsten gedaan, waaronder een munt van keizer Flavius Valentinianus I. Die kwam tevoorschijn tijdens rioolwerkzaamheden op het Tempsplein. Zowel de archeoloog als de bewoners vonden dit zo bijzonder, dat de vindplek is vereeuwigd met een speciale tegel waarop je de munt kunt bewonderen. De QR-code op de tegel toont je een informatief filmpje.

Ontdek

Land van Kalk

Land van Kalk is het plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal en het buitengebied van Heerlen. Het is een duurzaam en natuurlijk bouwproduct dat al door de Romeinen werd toegepast en nu nog overal in het gebied terug te vinden is in traditionele én moderne gebouwen. Het vormt een habitat voor bijzondere planten en dieren in één van Zuid-Limburgs mooiste natuurgebieden. Hier kun je nog echte stilte ervaren, terwijl je mijlenver kunt uitkijken over een adembenemend landschap.

Land van Kalk nodigt je van harte uit om het gebied te komen verkennen. Met de stoomtrein, wandelend, fietsend of met een picknickmand vol streekproducten in het gras.

Bezoek de website
Zien en doen

Voettocht door het Romeins Kwartier

In het Romeins Kwartier in Heerlen ontdek je een stad onder de stad. Vlak onder je voeten ligt Coriovallum, een Romeinse nederzetting van formaat. Door dieper te graven in het verleden van Heerlen komt tweeduizend jaar geschiedenis aan de oppervlakte. Ontdek met deze voettocht, een route van ca. 3 km het ontstaan van de stad Heerlen op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen en bewonder de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie.

Onderweg maak je kennis met Amaka (bekijk alvast de video’s)! Amaka komt uit Coriovallum. Zij laat je onderweg op 3 punten d.m.v. QR-codes en virtuele video’s zien hoe Heerlen er destijds uitzag. Een wereld van verschil! Ga jij op ontdekking?

De route verkrijgbaar voor €1,- bij het Visit Zuid-Limburg Experience Center Heerlen-Parkstad in het Romeins Kwartier Heerlen.

Visit Zuid-Limburg Shop
Zien en doen

Wandelroute: Het mijnverleden op straat

De stad Heerlen was hét centrum van de voormalige Mijnstreek. Hoewel de mijnen al lang gesloten zijn, zijn de sporen uit het verleden nog steeds te zien, te voelen én te horen. Soms is deze geschiedenis goed verstopt, maar het komt aan de oppervlakte tijdens deze wandelroute ‘Het Mijnverleden op straat’ van 3,3 km.

De route is verkrijgbaar voor €1,- bij het Visit Zuid-Limburg Experience Center Heerlen-Parkstad, bij het Nederlands Mijnmuseum en in de Visit Zuid-Limburg webshop.

Visit Zuid-Limburg Shop